Safari i Tanzania!

posted in: Travel | 1

Karibou! Då var man tillbaka i verkligheten efter en fantastisk resa till Tanzania och Zanzibar. Den 23:e december bar det av från Kastrup via Doha och Nairobi till Kilimanjaro flygplats i Tanzania. Julafton spenderades på Moivaro Lodge i Arusha där det bjöds på drinkar vid elden, middag uppdukat i trädgården och uppträdande från de lokala massajerna.

Off we go!
Juldagen var det dags att hoppa in i safaribilarna och ge sig av. Vårt mål var Lake Manyara National Park där vi skulle påbörja vårt äventyr med djur och natur. Alla var på helspänn och bad chafförerna stanna för minsta lilla kryp. Det fotograferades och dokumenterades direkt för att hålla koll på vad vi såg. Vilken upplevelse! Redan under de första timmarna fick vi se bland annat elefant, zebra, giraff, impala och olika sorters apor. Då vi under resan såg över 93 olika arter så kommer jag nog inte nämna allt vi såg, men nämner höjdpunkterna så klart. Den som vill ha en lista kan få. Lake Manyara National Park, som ligger vid en bergssluttning, består till stora delar av skog så vi spejade alla som tokar efter alla gömda djur. Dagen avslutades på Migunga Forest Tented Camp med god middag och Vervet monkeys i träden över huvudet.

Upp och hoppa!
Dags att motionera lite. Denna dag började med en cykeltur ut i det vilda, strax utanför Lake Manyara National Park. Kändes fantastiskt att vara ännu närmare, som en del av naturen. Under turen besökte vi en by vars klan “Chaga” är specialiserade på att odla olika sorters bananer. Vi utmanade till och med ödet och hälsan då vi testade deras bananöl Mbege. Det var väl ingen lysande smak, men en spännande upplevelse. Eftermiddagen spenderades i jeeparna på kringelikrokavägar mot Lake Natron. Vi fick ett smakprov på vad guiden kallade “African massage”, vilket i princip betyder att du åker på en fantastiskt dålig, hålig grusväg och hoppar höger vänster i sätet. Vid middagstid var vi äntligen framme vid Massajernas heliga berg, den aktiva vulkanen Oldonyo Lengai, och Lake Natron Tented Camp där vi skulle spendera två nätter.

Ett litet stycke om att bo i tented camp. Campa i skogen hemma har man ju gjort några gånger men det blir verkligen en annan grej i ett annat land med farliga djur, små som stora, i närheten. Man är lite mer på tårna. Tälten är mer som fasta rum och alla hade toalett och dusch och delvis elektricitet. Dock stänger de flesta camps av strömmen på kvällen och då är det bra att ha ficklampa till hands. Det fungerade dock jättebra att bo i tält i alla våra camps och det var en spännande upplevelse.

Råtta eller groda?
Innan jag berättar om vår dag i Lake Natron måste jag dock berätta en rolig historia om när jag trodde att det var någon form av råtta i vårt rum/tält. Det var första natten i Lake Natron och vi hade precis gått tillbaka till vår lilla tält för att sova. Elen fungerade inte så vi fick lysa upp det mörka safarinatten med våra små ficklampor. Helt plötsligt hörde jag något som rev på tältduken och hoppade till. Johan hörde inget o sa “Gör dig iordning. Det va inget. Säkert bara en gren där ute”. Men jag hörde något. Rädd för att, vad det än var, skulle hoppa ner i våra väskor sträkte jag mig ner mot vår ena väska på golvet och då jag rörde den hoppade något mot mig. Skrämd skrek jag till och Johan undrade vad jag pysslade med. Jag tvingade Johan ur säng för att hjälpa mig kolla vad det var bakom väskan. Försiktigt tog vi bort alla påsar som stod bredvid väskan, en efter en. Inget. Sen tog vi mod och flyttade sakta bort väskan. Där satt en skrämd liten groda och tittade på oss. Med hjälp av en flip-flop guidade Johan grodan ut i natten och sen gick vi och la oss. Jag är oftast inte rädd för djur, men att inte veta vad det är skrämmer mig. Usch! Tur att det inte var något värre, som en orm.

The frog that scared Maddie
The frog that scared Maddie

Heldag vid Lake Natron.
Denna dag var vår guide en ung man från den närliggande Massajbyn. Vår förmiddagspromenad började vid Lake Natron, som är känt för att vara det enda häckningsområdet i Östafrika för ca 2,5 miljoner Lesser flamingos. Efter vi studerat de fantastiska fåglarna traskade vi vidare mot byn som låg ca 3 timmar bort till fots, inklusive pauser i skuggan under diverse träd. Det var en varm dag, mellan 35-40 grader, och de stackars nordborna svettades så massajerna undrade om vi skulle försvinna bort. Vi var alla väldigt glada när vi kom till byn och på den lokala baren fick insupa varsin Coca Cola. Efter en kort vila och lunch bar det av på eftermiddagsutflykt till ett vattenfall vid foten av vulkanen. Det var en fräck klättring längs forsen och vid flera tillfällen fick vi korsa den genom att vada. Vi var sannerligen ett med naturen och det var verkligen värt det när vi kom fram. Ett mycket vackert vattenfall och alla var glada när de fick svalka sig och ta en dusch under fallet.

Nästa dag blev en dag fylld av “African massage” då vi hade många timmar i bil att se fram emot. Målet var Lobo Wildlife Lodge i Serengeti och även om vi fick se en del djur på vägen så var det mest att tuta och köra. Först när vi åkte genom grinden till Serengeti National Park åkte taket av på jeeparna och vi körde lite långsammare så vi skulle hinna se. Denna dag såg vi en hel del fåglar, till exempel Secretary Bird, Superb Starling, Crowned Crane och allas favoritfågel Helmeted Guineafowl. Lodgen överraskade oss alla. Den låg gömd i bergen och visade sig vara ett riktigt lyxhotell. Riktiga hotellrum och en pool med utsikt över fantastiska Serengeti. Det var helt enkelt fantastiskt.

Yes! Äntligen! Serengeti!
Nu bär det av på heldagssafari. Taggade till tusen med kameror i högsta hugg gav vi oss av och det dröjde inte länge förrän vi stötte på en stor hjord Impala där den stackars bocken hade fullt upp med att försöka jaga bort en “bachelor group” med unga hanar som var där för att stjäla hans fruntimmer. Stackaren hade fullt upp. Vi lämnade honom med sitt och önskade honom lycka till. Nu var det verkligen djur överallt. Zebror, bufflar, strutsar, massor av fåglar, hartebeest, giraffer och ännu mer impala.

Vår största wow-upplevelse denna dag vad då vi fick syn på en gepardhona med 3 ungar ute på fältet bredvid våra bilar. Oh My! Kan det bli bättre? Vi stod länge kvar och tittade när hon rörde sig sakta över vägen framöver oss medan hennes ungar sprang iväg som tokar. När wow:et lagt sig rullade vi vidare o djur poppade upp till höger och vänster. När man ser tillbaka på dagen var det dock katternas dag – Mjau! Vi fick se 3 lejon i ett träd, bara några meter från bilen, och mot slutet av dagen fick vi äntligen se den fantastiska leoparden, både i ett träd och en på marken. Vi hade mycket att prata om när vi till slut checkade in på Ikoma Tented Camp, som var ett trevligt camp som ligger alldeles på gränsen till Serengeti.

I gryningen fortsatte äventyret – till fots denna gång. Snacka om att känna sig ett med savannen när man blir guidad av tre massajer och får se giraffer, zebror och termiter på nära håll. Väl tillbaka och med lite frukost i magen bar det av på ytterligare en heldag i Serengeti. Mer lejon, elefanter, fåglar, antiloper och … flugor. De hemska flygfäna jagade bilen och vi blev inte av med dem förren vi var uppe i 80km/h. Galet! Oh, höll på att glömma. Denna dag blev vår lista av “Ugly 5” fulländad då vi fick se ett gäng hyenor i en gyttjepöl bredvid vägen. Det var nog vår guide som hittat på denna lista, men jag som gillar att “checka av” tyckte det var kul. För den som är nyfiken så är följande med i Ugly 5: Gnu, vårtsvin, flodhäst, hyena och krokodil. Dagen avslutades på Serengeti Savannah Camp, det bästa och även mest primitiva av dem alla. Detta camp låg verkligen mitt ute i bushen och när vi i skymningen satt och läste utanför vårt tält, kom zebror förbi och betade bara några meter från oss. En fantastisk upplevelse.

Where is the rhino?
Sista dagen på safari hade kommit och vår guide hade fått en uppgift – att hitta en noshörning till oss. Vi ville ju fullfölja listan med “The big 5”, som för den nyfikne är: Elefant, lejon, leopard, buffel och noshörning.

Strax efter soluppgången bar det av mot Ngorongoro Crater, nyårsaftons utflyktsmål. En fantastisk vy mötte oss uppe på kanten och väl nere på botten möttes vi av massor av djur. Antiloper, bufflar och fåglar i massor. Men vart var vår noshörning? Efter en bra stund stannade vi bakom ett antal bilar med turister som stirrade mot horizonten och där var den, noshörningen vi hade letat efter. Väldigt långt borta tyvärr, men vi såg den. Resten av dagen fortsatte med massor av djur men det mest spännande var när vi såg två lejon bredvid vägen och efter en stunds väntan gick honan genom ett rör under vägen och kom upp precis bredvid bilarna. Fräckt!

Vår safariresa slutar där den började, på Moivaro Lodge i Arusha. Efter vi tackat av guiderna Geofrey och Lot hade vi en stunds vila innan det var dags för nyårsmiddag. Spännande! Vad står det på nyårsmenyn? Jo, samma som julafton. Oh well. Då vet vi i alla fall vad vi kan förvänta oss. Alla var jättetrötta men det var ju nyår, och då ska man vara vaken till skålen. Gott nytt år och god natt! Asanti!

  1. Cissi

    Alldeles fantastiskt!!! Härligt att få uppleva, minns vår resa som igår och hoppas vi kommer göra om det!! Vi var på några ställe där ni också va, häftigt! Mycket bra bilder!!! Kram

Comments are closed.